неділю, 25 вересня 2016 р.

Про Катерину II

"В 2007-му імператриця всеросійська Катерина II знову зайняла по праву належне їй місце в центрі Одеси, яке зобов‘язане їй своїм життям..."
Ось таку фразу зустрів. Погуглив і вжахнувся поширенню. То он який захват в українців викликає Катерина? 
Забули невірні діти...
Шевченко про Петра I і Катерину II писав так:
Це той перший, що розпинав нашу Україну,
А вторая доконала вдову сиротину. Кати! Кати! Людоїди! Наїлись ..."

Я для себе не можу визначитись хто з цих двох крутіша тварюка. Суто людожерськи,  вбивчо - мабуть Петро , але глобально,  системно - безперечно КII.
Чи багато Ви чули про Гетьманщину?  Напевне ні. А це ж, фактично була наша автономна держава,  хоч юридично і не вважалась такою. Цю епоху скасувала КII. І заборонила згадувати.
Нема у світі більш оспіваного в піснях народу явища як Запорізька Січ.  КII цинічно знищила її після того,  як козаки допомогли їй в турецькій війні. І за згадку про козаків і козацтво суворо карала.
Повернути славу Україні могли Гайдамаки на правобережжі під поляками,  тоді коли лівобережжя помітно здулось. Та московити Катерини під виглядом союзників прийшли і по зрадрицьки схопили Гайдамаків,  коли ті не очікували.
Розформувала козацькі полки.
Ліквідувала полкову та сотенну адміністрацію.
Ввела в Україні кріпацтво (це коли люди як собаки належали своїм власникам) .
На швидкісні,  небачено професійні до цього рейки поставила русифікацію України увівши російську мову як обов'язкову в школах, як єдину в друкованих книжках. Навіть Могилянку на російську перевела.
...Цей перелік можна ущільнювати ще довго,  але лише кожен вище згаданий пункт - це найжахливіші,  непоправні і тотально вбивчі удари по українству...
Після цих ударів вже ніколи наша земля більше не була такою вільною і героїчною.
Якщо ж ви пам'ятаєте Катерину месією,  яка створила ваше місто,  чи куріла сігарєтку через шелк - то це означає що Ви якраз і ніякий не українець,  а натуральний малорос с Новоросійськой губернії з рускомірним чтивом. І для повного щастя вам поруч з пам'ятником Катерині не вистачає лиш Петра.

Немає коментарів:

Дописати коментар