неділю, 20 грудня 2015 р.

Святий Миколай vs Санта Клаус & Дід Мороз.

Захотілось трохи розібратись в деталях зі Св. Миколаєм, Санта Клаусом і Дідом Морозом.
Погуглив.
Цікава (як на мене) історія виходить, хоч і трохи довга, але світла і повчальна. Не проходьте, сідайте). Діткам будете знати що казати. :)
Отже.
З Миколаєм все зрозуміло. Майже 2000 років тому була реальна людина. Був віруючим,  добрим та щедрим чоловіком.
Від батьків йому дістався великий спадок, і він все своє життя дарував нужденним, допомагав. І цим зажив ще при життю великої поваги та шани. Помер 6 грудня по старому календарю, тобто 19-го по нашому. З часом  саме цей день - день щедрості, дарунків, людяності, віри в дива та добро, одним словом день Святого Миколая  люди почали відмічати.
А тепер трохи детальніше про Санта Клаус vs Дід Мороз.
Святий Миколай - голандською звучить як Sinter Klaas. Традицію святкувати день Миколая в Америку (а саме Н'ю Амстердам) завезли голандці. Але коли англійські переселенці витісняли голандських, коли Н'ю Амстердам став Н'ю Йорком - то й Sinter Klaas став Santa Clause, а не Saint Nicholas. Переназвати то переназвали, а що воно таке і коли святкувати - хтозна). Але знали, що десь взимку, і подарунки треба дарувати.))
Це типу як оце ми відмічали 23-лютого - день защітніка отєчєства. Відмічали то й відмічали, а те що це день красной арміі, яка вирізувала українців містами і селами - ми не знали, а чо.
Та я продовжу святково зимову тему.
Після назви Санта Клаус - маразм крєпчал. І далі це загадково казкове добре створіння, стало підстаркуватим добрим ельфом у відомій книзі "Ніч проти Різдва" Климента Кларка Мура в 1823-му році. Гарний образ дідуся, що приносив подарунки прекрасно підхопився.
І тут, як завжди, підключились московити і зробили як вміють. Так, вони тоді вже "повставали". І вже пхали свого носа кругом. І вже все створювали по улюбленому принципу "майдан-антимайдан".
Вони створили діда Мороза. Всадили на сани і впрягли коней (ну не оленів же, як Санта?) і вперед!
Спочатку його малювали злим і жорстоким язичницьким божеством, повелителем крижаного холоду та завірюхи, який морозив людей. У поемі Некрасова «Мороз, Червоний ніс» (1863, тобто через 40 років) Мороз заради забави вбиває в лісі бідну молоду селянську вдову, залишаючи сиротами її малолітніх дітей.
Та згодом, як завжди це буває у москалів - риторика змінюється. Ялинка, хороший дідусь заокеанський Санта дарує подарунки... - все це гарно і по людськи впливало й на москалів. І дід Мороз змінився на добряка на початку 1900-х. Щоправда дуже прошеного, і завжди бухого та червононосо-галасливого, та то вже деталі. Не вбиває ж - і добре.
Потім прийшли совки і риторика змінилася знов. Справ в тому, що граючись в добряків, москалі ставали не такі сурові, людяність не личить справжньому москалеві, бо треба ж зразу бездумно "если родина прикажет - штурмовать далеко море"! А тут - соплі!
І Діда Мороза в 1920-х тупо скасували разом з Богом...
Под «Рождество Христово» в обед
Старорежимный елочный дед
С длинной-предлинной такой бородой
Вылитый сказочный «Дед-Мороз»
С елкой под мышкой саночки вез,
Санки с ребенком годочков пяти.
Советского тут ничего не найти!
Отаке.)
Але далі в Америці відбулась одна з найуспішніших рекламних кампаній планети, що триває й донині! В 1931-му році компанія Кока-Кола, на роль свого рекламного героя взяла Санта-Клауса. Його намалював американський художник Х. Сандблома., зробивши з нього хорошого людину-дідуся, яким є й зараз.
Москалям в той час було не то того - вони саме нас знищували, перевіряючи нові методи масової утилізації живих людей і народів. Ви тільки уявіть прірву! В штатах сучасний світ -  Кока кола, Санта Клаус, реклама, бізнес... Ось ось вийдуть перші серії мультиків "Том і Джері"... Народ, мультиків "Том і Джері", чуєте?! А в нас - москалі і ГОЛОДОМОР в цей час... А нашим батькам паспорти, як людям а не скотині, дадуть- через 30 років після виходу "Тома і Джері"!
Блін... Ватани.
Та я відхилився знов.
Одним словом - в совку не справляються з рекламою Кока-Коли і Санта Клаусом і в 1937-му, жахнувшись власних страхіть, що натворили - створюють щось хороше, людяне -... піднімають з могили знов Діда Мороза! Так! Цього разу він практично взагалі нічим не відрізняється від Санта Клауса, окрім валянок, антуражику і дурнуватих однакових дешевих партійних подарунків. Ну і волань про те, що у нас все свое!
Одним словом у нас, безумовно демократія. І кожен з нас може святкувати те, що хоче. Чи це день незлобного ельфа з книги, чи це день рекламного персонажа Кока Коли, чи це день душогуба, чи день позитивного клона рекламного персонажу з псевдонімом душогуба - вибирати нам самим.
Головне - знати, що всі ці персонажі є нічим іншим, ніж пародією, чи похідною від однієї єдиної людини - Святого Миколая, якого й святкують спокійно тисячу років не суб культури, чи імперії, а народи, яким тисячі літ. От, наприклад, українці.
Гарних свят!

Немає коментарів:

Дописати коментар