середу, 21 грудня 2016 р.

Козак - мрія!

Цікаво, що нашого найпотужнішого у світі українського літака АН-225 "Мрія" - в НАТО називають Козаком.) Оскільки публічні назви у військовий час можуть довго триматись в таємниці - то в НАТО задля оперативного розуміння про який об'єкт йдеться - існують кодові назви об'єктів. І от наш мега птах у них зветься Козак.
Отаке.)
...Чомусь згадалось.
На околицях Відня
стоїть пам'ятник доблесним лицарям - Українським Козакам.
"Ми пам'ятаємо свою історію і ніколи не забудемо ту допомогу, яку надали нам під час облоги Відня українські козаки. Саме в цьому місці вони перейшли гору і застали турецьку армію зненацька", - сказав мер Відня Міхаель Хойпль під час відкриття пам'ятника.
Європа не з чуток знає хто такі козаки, і століттями захоплюється їх звитягою, та божевільно відчайдушною сміливістю. Залізти в самісіньке серце табору багато-тисячного надпотужного османського війська і жменькою відчайдухів ушкварити так, що ті з переляку в паніці потікати... - багатьом європейським лицарям страшно лишень від однієї такої думки...
З такою байдужістю до власного життя, з таким ризиком  - не воював більше ніхто в Європі.
Шкода лишень, що з такою ж байдужістю наші люди ставились і до існування своєї ж держави..
А тепер от вже й навіть до своєї мови...
Яка різниця під яким прапором, чи якою мовою - головне вільним.
А різниця, як бачимо є.
Бо в такому разі на наш простір у цьому світі увесь час хтось претендує.
Живемо "Мріями" про власне хороше, вільне і заможне життя і ніяк не второпаємо, що для цього всього навсього треба бути небайдужим до усіх його атрибутів. Цінувати свою культуру, мову, державу і звитяги свого народу. Цінувати і жити ними по справжньому!
Напевне це станеться тоді, коли МИ називатимемо наш найкрутіший літак світу - Козаком, а не НАТО.

Немає коментарів:

Дописати коментар